Skip to main content

До Испания за 3 дни

12.07.2009
Hola Amigos - привет от слънчева Испания, тук наистина слънцето идва в повечко от нормалното....но това не е текущата тема. Това което исках да споделя с вас е перипетиите по пътуването. Решихме да тръгнем с колата, щото това излезе най-евтиния вариянт за преместване. И речено сторено, маршрута - Румъния-Унгария-Австрия-Германия-Франция-Испания, да звучи плашещо, но всъщност до момента Франция не е никак такова. Към 7:30 сутринта на 4ти юли бяхме на Дунав мост и към 11 вечерта на 6ти бяхме току що минали френската ривиера и се бяхме засилили към Барселона. Няма да приказвам много, имам голямо количество снимки, проблема е,че повечето са снимани през стъклото на колата или през порой - много дъжд се изваля върху ни точно като минавахме през някои от най-красивите места - Залцбург и преди Мюнхен например, както и през френската ривиера. Тъй че ще ме извините,че няма как да направя разказ само в картинки щот не са ми много качествени картинките.  



Румъния както винаги приветлива, чиста и по комшийски гостоприемна 


Карпатите са плашещи само отдалеч, всъщност са безумно красиво и спокойно място.






Някъде към обяд Карпатите вече бяха останали зад гърба ни и навлязохме във Великата Унгарска Пуста - изглежда много по добре през лятото :-) с долната снимка се връщам назад за да отбележа едно чудно нещо, което са запазили румънците - крайпътните камъни, (и не само тях, абе изобщо и срещу тях да бягаме, не мож ги стигнем братя мангасар) 

В Унгария, откриваме по магистралите на всеки 5 км прекрасни места, с градинко-полянки, пейки и масички, паркинги, тоалетни и ги нарекохме - почивални - това е думичката, която племенника ми използва за да назове спирката, но ми се стори много по уместна в този случай, та Унгарците имат най-хубавите почивални в цяла Европа, бяхме доста изморени вече и не можах много да снимам, но ето една, която май беше първата от Австрийските: 


В Австрия и спряхме да поспим за няколко часа и на сутринта като ни тръгна по вода, чак не спря: 






тази тука почивалня беше от по-модерните, имаше и баня - това вече е в Германия Като цяло впечатлението ни за Германия беше - много много зелени ливади, много много лъскави, скъпи и нови коли, както никъде другаде, където минахме; горивото по-чисто и харчи по-малко, пътищата толкоз изблизани сякаш с веро, че лъскави и скърцат - но то това навсякъде от там нататък беше така. 






Облаците започнаха да се разреждат и слънцето да се показва иззад ъгъла по малко. 



не се сещам просто как по друг начин да опиша това зелено, освен като най-зеленото зелено, което съм виждала през живота си (снимките не са обработвани, не съм имала време за това все още) 










Стигнахме до Мюнхен: 







тук вече бяхме в сърцето на Шварцвалд, запътили се към Фрайбург, близо до извора на Дунава, тогава осъзнах,че ние сме тръгнали почти от неговия край и стигнахме до извора му.  




Отново малко дъжд, за да не ни е скучно, избрахме малки пътища вместо магистрали тук, за да сменим пейзажа малко и не съжалявам за това. 






излизаме от Германия с пълни очи и души на свечеряване по един планински път  




Добре дошли във Франция, силно ме впечатлиха флористките им достижения - навсякъде изобилстваше от цветни аранжировки, много добре направени. Инъче на фона на лъскавата Германия тук ни се стори твърде мръсно, а колите твърде стари и очукани, цените твърде високи. 











това е Шана, която се радва на френска тревичка 




Минахме през Лион - интересен град. По-интересното за французите е, че както и в Германия избрахме да минем по малки пътища, защото вече бяхме доволно изморени и риска да заспим карайки по магистралата се беше увеличил, пък и във Франция магистралите са платени и то доста солено. Но - изненадка - малкия път се оказа наистина много мъненичък път, виещ се през величествените френски Алпи и достигащ до неимоверни висини, незнайно защо, на 360 гр завои, който трудно ще вземеш с над 30, ограничението беше 70 - е па тази причина GPSа определи въпросното пътче, като един от най-бързите маршрути - НЕ Е. Пиша предупреждение - ако някой ще кара през Франция с ЖПС - да напише,че кара ТИР или да си ходи по платените пътища, това е единствения начин да го прекара през нормален път. От друга страна, качвайки се в планината срещнахме много хора с раници и магаренца, имаше невероятни каменни крепости (повечето от тях не можах да снимам, щото шока,че сме се загубили в планината и нямаме гориво и няма бензиностанция наблизо беше доста голям) но беше красиво 






И тъй в планината с 10тина литра бензин в резервоара и незнайно колко път пред себе си преди следващата бензиностанция, облаците се сгъстяваха и притъмня застрашително..... И видяхме бензиностанция - Еврика - но не - дърво - тя тази беше от тез автоматичните дето искат карта за да ти пуснат бензин, а нашите карти не вършеха работа щот не са кредитни. Решихме да поемем обратно и да стигнем до платената магистрала, колкото и да струва тя, беше скъпа, но изумителна, разбрах, защо някой може да поиска пари за път. 










ето един пример как французите правят неща, не заради тяхната практическа стойност, а просто за да изглежда направено с финес. 





и тук вече излязохме от Франция, едвам дишащи, минахме несъществуващата граница и заспахме на следващата сутрин Испания ни посрещна с неимоверни жеги и много странен за мен поне пейзаж, но за Испания ще отделя отделна тема, защото все пак съм тук и ще добавям още. Надявам се да ви е харесало пътешествието, струваше повече от самолетни билети, но спомените, които остави са наистина безценни, защото човек е човек, когато е на път, нали? 





Comments

Popular posts from this blog

Картофени кюфтета

Добре известен факт е, че постните манджи не са ми сила, и си има логично обяснение за това - домашните без месо не сядат... ОБАЧЕ, имам едни любими мои картофени кюфтета, които се обожават от всички и никой не помисля за никакво месо... та ей ги на...  - кило + картофи (сварени) - около 300-400 г сирене (настъргано на едрото ренде) - малка бучка (около 30-40г) студено масло (Настъргано на дребното ренде) - 2-3 яйца според размера - връзка пресен лук - малка глава лук (много ситничко нарязан) - пресен копър и подправки според предпочитанията  - около 100 г кашкавал (настърган на ситно) - този път сложих и 3 триъгълничета топено сирене Накракто - туй нещо се обърква и се прави на смели кюфтета, които се нареждат върху хартия за печене, слага се по мъничко масло върху всяко и се пече на силна фурна за 15тина минутки... после се залива с млечен сос с лимон (половин кофичка кисело мляко 1 лъжица майонеза, малко сух чесън и сока на половин или дори един лимон... тук върви много пресен копър

Трикове за лятото

  1. Как да успокоите кожата при слънчево изгаряне? Почивката на слънце радва не само тялото, но и душата, но в този случай основното е да не прекалявате. Не забравяйте за шапките и дрехите, покриващи открити участъци от тялото, тъй като слънчевото изгаряне може не само да бъде много болезнено, но и да доведе до рак на кожата. Ако все пак получите слънчево изгаряне, има естествено лекарство, което ще намали болката – черен чай! Сварете силен черен чай и го оставете да се охлади. След това навлажнете чиста кърпа с получената отвара и я нанесете върху засегнатата област. Таниновата киселина и теоброминът, съдържащи се в черния чай, ще охладят кожата, а съединенията, наречени катехини, ще помогнат за нейното възстановяване. 2. Как да успокоява кожата при ухапване от насекоми? Ухапванията от насекоми и по-специално от комарите са напълно неконтролируеми. Това е много неприятно явление, а сърбежът направо би могъл да ви подлуди. Все пак можете да го облекчите  с помощта на обикновената сода

За Свободен избор относно ваксините

Искаш ли да имаш свободен избор? Ваксините - 5 факта, които лекаря няма да ви каже! Източници