Skip to main content

Posts

Картофени кюфтета

Добре известен факт е, че постните манджи не са ми сила, и си има логично обяснение за това - домашните без месо не сядат... ОБАЧЕ, имам едни любими мои картофени кюфтета, които се обожават от всички и никой не помисля за никакво месо... та ей ги на...  - кило + картофи (сварени) - около 300-400 г сирене (настъргано на едрото ренде) - малка бучка (около 30-40г) студено масло (Настъргано на дребното ренде) - 2-3 яйца според размера - връзка пресен лук - малка глава лук (много ситничко нарязан) - пресен копър и подправки според предпочитанията  - около 100 г кашкавал (настърган на ситно) - този път сложих и 3 триъгълничета топено сирене Накракто - туй нещо се обърква и се прави на смели кюфтета, които се нареждат върху хартия за печене, слага се по мъничко масло върху всяко и се пече на силна фурна за 15тина минутки... после се залива с млечен сос с лимон (половин кофичка кисело мляко 1 лъжица майонеза, малко сух чесън и сока на половин или дори един лимон... тук върви много пре...

Безглутенова бърза баница

Това е най-стандартната бърза баница, по една щастлива случайност се получи така, че ми беше свършило нормалното брашно и го замених с нахутено...  Продукти: 3 яйца щипка сол кофичка кисело мляко (500ml)  чаена лъжичка сода  250-300г сирене 5-6 супени лъжици олио  1,5-2 чаени чаши брашно (в случая от нахут) бучица масло за намазване на тавата  Включваме фурната да загрява на 180 градуса. Яйцата се разбиват с тел, добавя се олиото и киселото мляко, шупнато със содата, разбърква се отново, добавя се натрошеното сирене и след него и брашното... Тавичката се намазва доволно с масло, излива се сместа (не е тесто, но е по-гъсто от смес за палачинки) и се пече около 25 минути 

Класически чийзкейк в мини вариант

Пак моя стандартен чийзкейк,ама за първи път го правя в мини-вариант... много добре се получи... Рецептата ще взема да я напиша някъде, че да не я пиша всеки път,но тя така или иначе често търпи вариации,та този път беше:  500г маскарпоне  2 пълни лъжици сладкарска извара (такова имах, иначе бих сложила заквасена сметана или малко кисело мляко)   2 големи яйца (другия път сложи повече)  Една чаша захар  Ванилия  Пакет овесени бисквити  Една шепа орехи  2-3 лъжици масло  Бисквитите и орехите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното масло,разбърква се добре (става на трохи) и се притиска с лъжичка на дъното на всяка формичка, така формичките се слагат в хладилника за 15тина минути Маскарпонето се разбива добре със захарта и изварата, добавят се яйцата и ванилията (екстракт беше в случая,ако беше на прах щях да я сложа в захарта) едно по едно, разбива се до гладка консистенция и докато се разтопи захарта   След това кремоо...

Как да задържим вниманието си?

По думите на писателя и философ Ралф Уолдо Емерсън: „Концентрацията е тайната на силата.“ Умението да задържаме вниманието си и да се концентрираме е ключова необходимост за постигане на успех във всяка област. Но как да задържим вниманието си продължително време в една посока, докато средата непрестанно ни облъчва с нови постове, клипове, реклами, предложения за излизане, филми, телефонни разговори, музика и всевъзможна друга информация? В действителност, колкото повече решения взимаме през деня си, толкова повече изтощаваме глюкозата, която захранва нашата воля. Истината е, че чрез непрестанното безцелно „браузване“ унищожаваме способностите си да се фокусираме и уморяваме съзнанието си, разглеждайки случайна и често безсмислена информация. Изчерпването на фокусна сила чрез разпръскване на вниманието ни над множество стимули, означава, че не съумяваме да фокусираме усилията си в една конкретна посока. Тази пътека води към безличното и вечно напрегнато реактивно състояние...

French Macarons - Recipe

Преди всичко показвам крайния резултат от моя първи опит да направя макарони... И така...  Отдавна бях чела и видяла снимки на тези чаровни цветни сладки, но определено смятах,че нито си струва труда, нито пък ми беше ясно защо е цялата шумотевица. Купих си от сладкарския щанд да ги опитам - еми нищо особено, сухо и кухо... с някакъв твърд пълнеж...рекох си, ми и по-хубави целувки съм яла... та така... докато не ги опитах във Франция... че и от 2 известни места - едно от които по стечение на обстоятелствата Laduree, а именно те са измислили макароните...  Та коренно си промених мнението - магическа е тая сладка , уникално нежна, лека и вкусна, в същото време толкоз разнообразни вкусове има,че никога няма омръзване...  Та в този ред на мисли веднага като се върнах от Франция започнах да ровичкам за рецепти, трикове и съвети за тая "сложнотия" - изгледах няколко видеота, видях 10тина рецепти, на сладкарки, които уважавам, всички предупреждаваха, че обикно...

Щастието е мъничко

myersbrigs personality test

Here's my result! ESTP - "Promotor". Action! When present, things begin to happen. Fiercely competitive. Entrepreneur. Often uses shock effect to get attention. Negotiator par excellence. 4.3% of total population. Take Free Jung Personality Test Personality Test by SimilarMinds.com Portrait of an ESTP -  Extraverted Sensing Thinking Perceiving (Extraverted Sensing with Introverted Thinking) The Doer As an ESTP, your primary mode of living is focused externally, where you take things in via your five senses in a literal, concrete fashion. Your secondary mode is internal, where you deal with things rationally and logically. ESTPs are outgoing, straight-shooting types. Enthusiastic and excitable, ESTPs are "doers" who live in the world of action. Blunt, straight-forward risk-takers, they are willing to plunge right into things and get their hands dirty. They live in the here-and-now, and place little importance on introspection...